Топла вода – лек за многу болести

Докажано е дека недостатокот на вода во организмот е причина за многу болести.

ФОТО: freepik.com

Традиционалната медицина препорачува неколку чаши топла вода и тоа веднаш по будењето, дури и пред миењето на лицето и забите. Таа го чисти стомакот и го буди дигестивнот тракт. Јапонците сметаат дека утрото е најважно за здравјето, па добрите утрински навики спречуваат многу болести. Пиењето топла вода за нив е императив, затоа што го чисти и го испирира целиот организам.

Топлата вода како превентива

Јапонската традиционална медицина препорачува уште веднаш по будењето да испиете 6 децилитри топла вода, на празен стомак. После тоа 45 минути не треба да јадете ништо, а најдобро би било да не јадете и 2 часа. Пиењето какви било течности за време на јадењето и после него, не е препорачливо. Количината топла вода полека зголемувајте ја во текот на денот, така што ќе достигнете најмалку 2,5 литри дневно (за возрасни). Според нив, на овој начин ќе имате повеќе енергија, а помалку килограми.

ADVERTISEMENT

Ефекти од терапија со топла вода

Ефектите од оваа терапија може да се воочат само неколку дена по примената. Така ќе забележите:

  • Побрз метаболизам
  • Повеќе енергија
  • Чувство на ситост
  • Почеток на слабеење
  • Поубава кожа

Овие совети служат како превентива, но корисни се и воо лечењето, затоа што се смета дека топлата вода ги отстранува токсините кои се причини за болести.

Facebook Comments
(Visited 82 times, 1 visits today)