Добра вест за обожавателите на џин тоник: Овој пијалак може да ви го забрза метаболизмот

Според едно истражување објавено во списанието Food&Nature, омилениот пијалак на многумина, џин тоник, може да направи чуда за вашиот струк.

Истражувањето вели дека џинот го забрзува метаболизмот и му помага на телото побрзо да ги согори калориите. За потребите на истражувањето, групата научници распоредиле глувци во две групи. Едната консумирала џин, а другата вода, па им бил мерен потенцијалот за согорување калории. Резултат покажал дека кај оние глувци кои добиле џин, воочено било 17% зголемување на базалниот метаболизам, додека кај оние глувци кои пиеле вода не била воочена промена.

ADVERTISEMENT

„Ова е доказ дека џинот може да има влијание на слабеењето“, вели авторката на студијата, професорката Thisa Lye.

Facebook Comments
(Visited 156 times, 1 visits today)