Реклама
Кафе муабет

Зошто чоколадите со тек на време добиваат чуден бел слој (и дали смеете да ги јадете)?

Реклама

Ако случајно пронајдете старо чоколадо, тоа воедно е и благослов но и проклетство. Од една страна имате добиено нешто бесплатно и вкусно, но од друга страна на него се наоѓа чуден бел слој и не сте сигурни дали е расипано или не.

И што е најважно, дали смеете да изедете такво чоколадо?

Маркетинг

А всушност станува збор само за цветење на чоколадото, односно тоа е потполно сигурно за консумација. Постојат два вида на оваа појава – шеќерно цветење (белиот слој обично е сув и изгледа пегаво) и масно цветење (обично станува збор за масни бели линии). Шеќерното цветење се случува кога површината на чоколадото ќе стане влажна. Влагата го топи шеќерот, а кога чоколадото ќе се осуши кристалите од шеќерот остануваат на неговата површина. Оваа појава најчесто е последица на неправилно складирање и чување, на пример кога чоколадото го чувате на топло место па неговата површина ќе почне да се „поти“.

Премини на следната страна >>>

Маркетинг
Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
1 2Следна страница

Поврзано

Back to top button