СОПСТВЕНИК НА РЕСТОРАН НУДИ ОГРОМНА ПЛАТА И СЕУШТЕ НЕ MOЖЕ ДА НАЈДЕ РАБОТНИЦИ: Цифрата ќе ве шокира!
Во германските ресторани и хотели моментално недостигаат повеќе од 65.000 вработени, објави здружението на угостители Дехога.
Недостигот од вработени, според месечните анкети, е постојан проблем за индустријата, велат од здружението за ДПА.
„Федералната агенција за труд објави 33.160 работни места во угостителската индустрија за јуни. Сепак, претпоставуваме дека вистинската побарувачка е најмалку двојно поголема, бидејќи многу фирми повеќе не ги пријавуваат своите слободни работни места“, рече Сандра Варден, експерт за пазарот на труд од Дехога.
Фото Пекселс
Варден посочи на бројки од јуни 2019 година, кога беа пријавени речиси 40.000 слободни работни места.
„И како што знаеме, проблемот се влоши оттогаш (во екот на пандемијата)“, рече Варден.
„Особено сега со празничната сезона и зголемениот интерес за туристичките дестинации, потребата продолжува да расте“, рече таа.
Фото Пекселс
Во меѓувреме, гастрономскиот бизнис се справи со ситуацијата најдобро што можеше. „Има објекти кои поради недостиг на вработени се принудени да го скратат работното време, да затвораат во одредени денови или да ја ограничат понудата во менито.
Некои ресторани почнаа да воведуваат повеќе самопослужување.
Дехога се надева дека брзо ќе се почувствуваат ефектите од законот за квалификувана работна сила од странство и дека бегалците полесно ќе се вработат.
Фото Пекселс
Готвач или келнер во Германија би можел да заработи 11.000 евра месечно доколку се вработи во ресторан во Содерсторф (Долна Саксонија).
Ова е платата што ја нуди ресторанот од споменатото место. Според магазинот Шпигел, ресторанот очајно се обидува да го пронајде персоналот што му недостасува.
Ретко која друга индустрија во Германија претрпе толку многу од пандемијата на коронавирус како ресторанската и хотелската индустрија, пишува Шпигел.
Бизнисот сега расте, гостите се враќаат, но на гастрономијата и недостигаат десетици илјади вработени. Ресторанската индустрија страда од недостиг на работници.
Фото Пекселс
„11.000,00 евра. Отсега па натаму!” – со овој знак Филип и Кристин фон Штум се рекламираат во Содерсторф во Долна Саксонија.
Тие се сопственици на стара дрвена фарма со ресторан каде се одржуваат семинари и разни настани. Теоретски, Филип фон Стум за германските медиуми изјави дека може да организира 50 свадби во ресторанот секоја година.
Има доволно истраги и интереси, но нема доволно работна сила. Поради ова, тој може да се согласи да одржува меѓу 10 и 15 свадби годишно, пренесува магазинот Феникс.
Фото Пекселс
Примерот на ресторан од Долна Саксонија не е единствениот. Германската агенција за вработување објави 33.160 слободни работни места во угостителството во јуни.
Организацијата „Чадор“ што ги обединува рестораните на Дехога претпоставува дека има недостиг од двојно повеќе квалификувани работници.
Фото Пекселс
Во Германија има недостиг од повеќе од 66.000 готвачи, помошници во кујна, келнери и друг сервисен персонал. Поради недостиг на персонал, рестораните воведуваат повеќе слободни денови за работниците и им го скратуваат менито и/или работното време.
Но, приказната не е секаде иста. Во Берлин, на пример, продажбата е за околу 60 проценти повисока отколку пред пандемијата.
Фото Пекселс
Во другите градови растот е меѓу 25 и 35 проценти. Но, заработката исто така се зголеми во просек низ целата земја, иако добивките во руралните области биле помали.
Но, иако индустријата работи добро, премал број вработени сакаат да работат во неа. Напротив, многумина заминуваат и не се гледаат себеси во туристичката индустрија на долг рок.