Како да се храните по четириесеттите?
Секоја возраст бара внесување на одредени хранливи материи во поголеми количини, а кога станува збор за возрасната групата што ја преминала магичната граница на четириесетитте, одличен избор за нив се на пример боровинките, сливите, грозјето, ленот и сусамот.
По прославувањето на четириесетиот роденден на некои процеси во вашето тело треба да им се посвети поголемо внимание, а најмногу треба да внимавате во организмот да внесувате храна која што ќе ви ги обезбеди сите потребни хртанливи материи и антиоксиданси за да може подобро да функционира.
Од овие причини, приориет треба да ви биде храната во виолетова боја како модри патлиџани, боровинки, сливи, грозје и цвекло. Тие се полни со антиоксиданси, особено со антоцијанин кој што ги намалува воспалителните процеси за повеќе од една четвртина.
Покрај ова, задолжителен дел од исхраната треба да ви бидат и семките од лен и сусам, кои исто така спаѓаат меѓу најсилните антиоксиданси. Додавајте ги мелените семки во житарки, јогурт или во разни варени јадења и вашето тело ќе ви биде благодарно.
За да не ве совлада гладта, ви препорачуваме секогаш при рака да имате бадеми, бидејќи во четириесеттите паѓа нивото на лептин, хормонот на ситост, па затоа не е ни чудо што токму во овие години луѓето почнуваат да добиваат вишок килограми. Затоа, кога ќе почувствувате глад, земете пола шолја бадеми и чувството за глад ќе исчезне.
Извор: kurir-infor.rs