Супер храна за ова лето
Јасмина и Мелиса Хемсли, авторки на Уметност на јадењето, ги споделуваат своите омилени супер видови храна за оваа пролет.
1) Поточарка: Изобилува со витални хранливи материи, минерали и антиоксиданси. Одлична е ако имате проблеми со спиењето, а ќе ви помагне да се опоравите и по фитнес сесија.
2) Ротквици: Ако ги јадете сурови, тие се одлични за варење (само добро џвакајте ги), но сестрите Хемсли сепак препорачуваат и нивно маринирање.
3) Аспарагус: Пролетта е секогаш за аспарагус, според сестрите. Тие сакаат да го спарат овој зеленчук со уште една суперхрана -јајцата- и да го служат со обилни зачини: морска сол, масло од чили или тартуфа масло.
4) Супа од коски: „Оваа традиционална храна е крајно суперхрана во текот на целата година“, вели Јасмина. „Се одликува со протеини, колаген, витамини, минерали и добри масти. Користете ја за готвење зеленчук на пареа, гвиноа (quinoa) и користете ја и при готвење на пилешко, телешко, јагнешко месо и риба.“
5) Зелена билки: Користете ?chives, нане и магданос при правење прелив или сос, или додадете ги на пржени јајца, супи, чорби, сокови и билни чаеви за храбра арома и свежина.