Реклама
MAMAРецепти

Само вака нема да ви се залепат: Златни правила за совршени тестенини

Реклама

Кога подготвувате тестинини, многу е важно да ги варите на вистинската температура. Така, едно од најважните правила е тоа што водата мора да проврие, затоа што без меурчиња не можете да добиете вкусни макарони или шпагети.

ФОТО: reculctantgourmet.com

Водата мора да зоврие

Причината е во тоа што скробот кој го содржат тестенините се испушта во првите неколку минути варење. Водата мора да биде зовриена за тестенините да не се залепат. Исто така важно е да имате големо тенџере за тестенините да имаат доволно место.

Додавање зејтин во водата – да или не?

Кога станува збор за тоа дали треба да се додаде зејтин во водата или не, мислењата на готвачите се разликуваат. Според некои, зејтинот ги спречува тестенините да го впијат сосот, а според други, зејтинот не дозволува тестенините да се залепат…

Маркетинг

Солта во водата е неопходна

Додавањето сол во водата во која ќе ги варите тестенините им овозможува подобар вкус. Освен тоа, солената вода од варените тестенини е одличен додаток за сос, благодарејќи на скробот кој дополнително ќе го згусти.

 

Маркетинг
Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button