Рецепти

Салата од ориз и маслинки

Реклама
Реклама

Откако ќе го исчистиме оризот, го миеме и вариме во солена вода. Зготвениот ориз го миеме уште еднаш со ладна вода и потоа го цедиме.

Маркетинг

Гравот го чистиме, миеме и вариме. Феферонот и лукот ситно го сецкаме, па го мешаме со претходно натопена земичка во супа, оцет и сол и сето тоа добро го мешаме. Пршутата ја сецкаме на коцки и нив ги мешаме со оризот и гравот. Исечената сланина малку ја пржиме на масло за јадење, а потоа и неа ја мешаме со гравот и оризот.

alt

Маркетинг

На смесата ги додаваме измешаните лук и феферон со оцет, па сé заедно добро промешуваме. Салатата ја украсуваме со маслинки замотани во сардела, а ја зачинуваме со мајорана.

 Потребни состојки:

200 гр. ориз
100 гр. сува сланина
3 чешни лук
250 гр. варен грав
80 гр. посна пршута
60 гр. зелени маслинки
50 гр. сардела
½ земичка
Мајоран, сол, масло, оцет
Малку супа
1 феферон

Види ја нашата нова WELCOME страница на Facebook.

Врати се на првата страна.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button