Брзи рецепти за печена и здрава тиква

Тиквата е евтин, но здрав десерт. Бидејќи сега е нејзината сезона, во продолжение ви прикажуваме два вкусни и брзи рецепти за нејзина подготовка.

Печена цела тиква

За да испечете цела тиква потребно е прво добро да ја измиете, потоа со нож да ја засечете тиквата на целата површина, да ја ставите во тепсија и да печете еден час на температура од 200 степени. Испечената тиква ја сечете на половина и ги отстранувате семките.

Тиква на парчиња

Добро ја миете од надвор , ја сечете на парчиња по должина, редите во тепсија обложена со хартија за печење и печете на 200 степени околу 40 минути.

ADVERTISEMENT

На вака испечената тиква можете да ѝ додадете цимет или шеќер во прав и топла да ја сервирате.

Facebook Comments
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.