Гурабиите можат да бидат одличен десерт, но и прекрасен појадок.
Гурабиите можат да бидат одличен десерт, но и прекрасен појадок. Денес погледнете го овој рецепт и уште утре изненадете ги вашите најмили.
Потребни состојки:
– 250 г брашно
– 200 г маргарин (омекнат)
– 100 г ореви (ситно мелени)
– 70 г шеќер во прав
– 1 пакетче ванилини кристали
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 рендана кора портокал
– 100 г шеќер (за валкање)
– 1 рендана кора портокал (за валкање)
– малку жолта боја за храна (за премачкување)
Начин на подготовка:
Брашното измешајте го со маргаринот, оревите, шеќерот во прав, прашокот за пециво, ванилата и кората од портокал. Месете се додека не добиете хомогена смеса. Тестото завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го вофрижидер минимум 1 час. Исечено тесто на ситни парчиња 2.Оладеното тесто, поделете го на 4 дела, ролувајте го во должина па секој дел поделете уште на 10-15 дела. Полумесечинки 3.Од секое парче тесто направете топче а потоа ролувате и свиткајте го во форма на полумесечина. Наредени полумесечинки во тава за печење – силиконска 4.Готовите полумесечинки нарадете ги во тава за печење обложена со хартија. Доколку користите силиконска тава на Lekue, нема потреба од хартија. Намачкани со жолта боја 5.Печете на 180 степени, околу 10 до 12 минути внимавајќи да не потемнат. За подраматичен изглед, откако ќе се испечат намачкајте ги малку со жолта боја. Валкање во шеќер 6.Додека се сеуште топли, извалкајте ги во шеќер измешан со кора од портокал. Но, долку ви се оладиле, премачкајте ги малку со стопен маргарин па извалкајте ги во шеќер.
Извор: migusto.mk