Нега и здравје

Пливајте со пераи и ќе немате целулит

Ќе одите на одмор? Тогаш не заборавајте ги пераите бидејќи со нив најлесно ќе го стопите целулитот.   

Доколку сакате да се ослободите од целулитот додека сте на плажа, ве советуваме задолжително да понесете пераи.

Додека пливате со нив, се активира многу поголем дел од мускулите на нозете, а водата дава отпор и телото троши повеќе енергија – околу 450 калории за половина час.

Тоа е така затоа што кога носите пераи се зголемува површината на водата која што дава отпор на телото, а со пливањето се вкулучваат сите мускули и тоа максимално. Еве неколку вежби што можете да ги правите додека сте на плажа.

Вежби во плитко

Седнете во плитката вода, исправете го грбот, а рацете и нозете да бдиат паралелни со водата. Тогаш почнете да работите со нозете, горе доле, како да пливате. Правете го ова во две сеанси од по 10 минути, а меѓу нив направете паауза.

Пливање

Пливајте секој ден краул или грбно по 15 минути. Доколку не сте добар пливач поставете пред себе пластична плоча, а обидете се што подобро да работите со нозете.

Водени лудории

Кога сте во длабокото, исправете се и во таква положа мрдајте ги нозете со пераите околу 30 секунди. Нозете треба да ви останат колку што е можно посиправени. Направете ја оваа вежба барем два пати по 30 секунди.

Маркетинг

Поврзано

Back to top button