Малку кинеска кујна која можете лесно да ја направите сигурно ќе го освежи вашeто неделно мени.
За ова деликасно јадење за кое што сме сигурни дека ќе ги израдува сите љубители на доброто јадење, потребни се само 15 минути.
Состојки:
3 лажички растително масло, 4 чешниња лук (тенко нарежани), 3 чили пиперчиња, 450 грама пилешки гради без кожа (пресечени на коцки), 3 лажички Thai рибин сос, 2 лажички сос од соја, 1 лажичка шеќер, 10 листа босилок.
Начин на подготовка:
Загрејте го маслото во wok или голема тава.
Додадете лук и чили пиперчиња т.е запржете ги на маслото на средна јачинана огнот од минута до две.
Додадете го пилешкото во вокот и пржете додека не добие румена боја.
Ставете го рибниот сос Тhai, сосот од соја и шеќер.
Продолжете да пржете во масло 3-4 минути, односно додека пилешкото не биде потполно печено во сосот.
Ставете ги листовите босилок и послужете.
Ова јадење можете да го послужите на 4 лица, а се прави за само 15 минути.
Пријатен апетит.
Извор: slatkirecepti.com