Лимонада и цинк – задолжителен пијалак во текот на пандемијата

Доколку имате симптоми на корона вирус или едноставно чувствувате чешање во грлото поради некоја алергија или обичен грип, советот на експертите е во организмот да внесувате што е можно повеќе течности.

ФОТО: unsplash.com

Зошто лимонада?

Свежата лимонада е полна со витамин Ц, а токму овој витамин успешно се бори против сите видови вируси, па и коронавирусот. Препораката е цел ден да се пие ли,онада, но никако ладна. Можете да ја засладите со домашен мед, а за да го зголемите вкусот слободно додајте и малку цимет. Циметот и лимонадата се одлична комбинација за зајакнување на имунитетот.

Зошто цинк?

Недостатокот на цинк може да предизвика низа физиолошки промени и проблеми. Во некои истражувања се покажало дека земањето цинк во исхраната може да ја намали смртноста помеѓу децата кои имаат акутна инфекција на долниот респираторен систем. Храната богата со цинк помага при одржување на мозочната структура и генералното здравје на нервниот систем. Овој минерал е важен за создавање резерви на инсулин и ја поттикнува неговата функција. Забележано е дека дијабетичарите имаат двојно помала количина цинк од нормалната.

ADVERTISEMENT

Затоа, се’ што можете да направите во време на пандемија е да мислите позитивно и да водите сметка за своето здравје. Кој се чува самиот, него го чува и Бог!

Facebook Comments
(Visited 1.691 times, 291 visits today)
Loading...