Реклама
Нега и здравје

Како да се лечите со помош на бои

Реклама

Пионир во модерната терапија со бои, Нилс Финсен, дански хромотерапевт, се обидувал со помош на светлината да залечи рани, па на пример со црвена светлот се обидувал да ги намали белезите од сипаници.

Американските психолози Герард и Хесеи, во 1932 година научно докажале дека сината боја има смирувачко дејство, додека црвената боја ја поттикнува нашата сила.

Маркетинг

Пациентите најпрво треба детално да се прегледаат како би се утврдило која боја им недостасува. Недостатокот се одедува со набљудување на бојата на очите, ноктите, мокрачата и изметот. Доколку недостасува црвена боја очите и ноктите ќе имаат синолика нијаса, а уринот и изметот ќе биде со бела или синкаста боја. Додека недостасува сината боја пак, нијансите на очите и ноктите ќе бидат црвенкасти, а уринот и изметот ќе бидат со жолтенукава или црвена боја. За да се направи харминија и за да се привлече енергија, хромотерапевтите препорачуваат да ја внесете во вашето опкружување онаа боја која поради било која причина во моментот ви недостасуваат. Но тоа не значи дека од глава до пети треба да се облечете во таа боја или потпоно да се најете во нејзино опкружување, бидејќи така можете да добиете сосема спротивен ефект.

Покрај храната, бојата можете да ја внесете и така што во стаклено шише кое е полно со вода, ќе ја прекриете со хартија во потребната боја и ќе ја оставите така еден или два часови на сонце. Потоа можете да ја пиете. Можете да носите и облека во таа боја, а просторијата во која што живеете украсете ја со цвеќе или некои други предмети во таа боја. Додека сакате да се излечите или да олесните одредени тегоби, обидете се со метода на визуелизација па на одреден дел  насочете замислена светлост во одредена боја. На почетокот правете го тоа најмалку три, а подоцна до 10 минути медитација. Додека го правите ова вашата десна дланка нека биде преку чакрата на соларниот плексус, во височина над стомакот, под ребрата, а левата дланка на болното место. Истиот ефект можете да го постигнете и со набљудување на одредена боја, на слика или предмет во таа боја, па потоа ментално  да ја насочите бојата кон болниот дел од телото.

Маркетинг
Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button