Киселата зелка нуди многу придобивки, а веруваме дека за многу од нив не сте ни слушнале

Начинот на подготвување кисела зелка потекнува од Словенија, а се користи и ден денес. Нејзината лековитост ја надминува лековитоста на многу познати билки. Сто грама од неа содржи дури 20мг витамин ц, потоа витамин А, фолна киселина, магнезиум, железо…

ФОТО: zdravjeisjuga.com

Се смета дека киселата зелка е добра при настинка и за зајакнување на цревната флора. Исто така лекува астма, реума, чир на желудник, а преку тие придобивки се чисти кожата и се зајакнува имунитетот, но исто така велат дека помага и при разни видови на карцином.

Се смета дека луѓето кои консумираат кисела зелка се посилни и поотпорни на болести. Поради тоа, особено им се препорачува на старите личности, луѓе со ослабнат имунитет и деца.

Лековитото дејство на киселата зелка може дополнително да се зголеми, ако меѓу зелката додадете и други намирници, како на пример листови од винова лоза, грозје, дуња, јаболка или анасон.

Други придобивки се следниве:

  • Помага за зајакнување на коските
  • Ја регулира и намалува количината на масни материи и холестерол во крвта
  • Го прави организмот отпорен на стрес
  • Помага при подобрување на расположението
(Visited 70 times, 1 visits today)