Реклама
Култура[тор]

Христо Петрески добитник на „Рациново признание“

Реклама

Добитник на наградата „Рациново признание“ за 2012 година, кое ќе се додели на овогодинешните 49-ти „Рацинови Средби“ е писателот Христо Петрески, за романот „Лифтот (не) е за двајца“. Делото е симбол, метафора, синоним на современиот живот и време. 

Маркетинг

Ова е одлуката што жири-комисија во состав: Тодор Чакаловски, Милован Стефановски и Мишел Павловски, ја донела едногласно, откако ги сублимирале 12-те нови прозни дела што пристигнале на објавениот конкурс. 

alt

Маркетинг

Рациновото признание досега го добиле речиси сите најистакнати писатели од Македонија и кон таа плејада од автори се приклучувам и јас, а ова признание го чувствувам како признание за новата проза, за релативно помладите автори, за современите тенденции и движена на планот на романот и расказот,“ – потенцираше Петрески.

Прозното остварување на Христо Петрески се укажува како сериозно обмислен и слоевит стилско тематски зафат во современата македонска белетристика“, рече Тодор Чаловски, претседател на жири комисијата за доделување на наградата Рациново признание за 2012. 

Оваа година 49-те „Рацинови Средби“ ќе се одржат на 14 и 15 јуни.

На поетскиот митинг ќе настапат вкупно 17 поети од кои 5 поети од странство, 8 поети од Македонија и 4 поети од Велес.Беседите за Рацин ќе ги имаат поетите: Илхами Емин и Иван Џепаровски, а додека за музичкиот дел задолжени ќе бидат групата Старовски и Пеце Атанасовски оркестра.

Види ја нашата нова WELCOME страница на Facebook.

Врати се на првата страна.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button