Култура[тор]

Stan Douglas: Диско Ангола (6 фотографии)

Оваа слика е насловена како „Capoeira 1974“ и се работи за сцена во која што војници од Ангола вежбаат танцување за време на ослободувањето на Ангола од португалиската колонизација.

Оваа слика е дел од изложбата Disco Angola на фотографот Stan Douglas која што беше отворена во галеријата на David Zwirner во Њујорк. Се работи за фотографии кои Douglas ги создавал во текот на својата долгогодишна кариера, истражувајќи го фото-репортерството како уметност и историски момент.

Конкретно во „Disco Angola“ се работи за фотографии направени во раните 70-ти години, во Њујорк, во времето на диско сцената, претежно некомерцијална и во една типича геј атмосфера; и фотографии од хаотичната граѓанска војна во Ангола која траеше од 1975 година, па се до 2002 година. Со оваа изложба Douglas покажа дека историската имагинација забележана во фотографии може да создаде прекрасна современа уметност, како и тоа да каже многу за времето и човештвото. Погледнете!

Сакате уметност? Сакате мода? Секс? А сеир?
Приклучете се на нашата Facebook страница и сето ова го добивате гратис!

Врати се на првата страна.

Маркетинг

Поврзано

Back to top button