Четири бројки кои ви откриваат дали треба да ослабнете

Мислите дека килограмите се најважната бројка според која треба да одредете дали сте здрави и фит? Не дозволувајте вагата да ве обесхрабри непотребно. Имено, постојат 4 бројки кои исе поважни од килограмите, кога станува збор за здравјето. Следниве четири бројки ќе ви откријат дали сте во форма, дали треба да ослабнете.

ФОТО: cheatsheet.com

Обем на струкот

Ако најмногу масно ткиво ви се собира на подрачјето на стомакот, вие сте под зголемен ризик од срцеви болести и дијабетис тип 2. Обемот на струкот треба да го измерете така што со метро ќе го опфатите местото точно над колковите, односно некаде во висина на папокот. Кај жените обемот на струкот не треба да биде поголем од 90 сантиметри

Број на отчукување на срцето кога сте во мирување

Ставете ги двата прста на пулсот, на зглобот или на вратот, и избројте колку пати срцето ви отчукува во една минута. Бројката би требало да изнесува помеѓу 60 и 100 отчукувања. Пониска бројка генерално укажува на подобро физичко здравје, додека повисоката алармира на недоволно физички активности, затоа што тогаш срцето мора да работи понапорно.

ADVERTISEMENT

Процент на поткожно масно ткиво

Здравиот процент на поткожно ткиво кај жените изнесува од 20 до 32 проценти.

Базален метаболички ритам

Базалниот метаболички ритам во предвид ја зема вашата висина, тежина, пол и телесната активност, со цел да се пресмети просечниот број на калории кои ги согорувате додека одмроате. Оваа борјка може да ви помогне да одредите колку калории помалку мора да внесувате секој ден, со цел да ја изгубите посакуваната тежина.

Facebook Comments
(Visited 66 times, 1 visits today)
Loading...