Аронија – билка која докажано го зајакнува имунитетот и ги убива вирусите

Оваа билка потекнува од Северна Америка од каде што дошла и во Европа. Северноамериканските домородци ја користеле аронијата и како храна и како лек.

ФОТО: aronijaberry.ca

Како посебен актиоксиданс, аронијата го спречува создавањето на слободни радикали и нивниот напад на здравите ќелии во телото и крвната плазма, со тоа забавувајќи го процесот на стареење на организмот и спречувајќи развој на хронични болести. Аронијата ефикасно го прочистува организмот од штетните материи и тешките метали и затоа е корисна превентива против малигните заболувања.

Многу студии покажале дека аронијата има антиканцерогено дејство, затоа што во голем процент ги убива малигните ќелии на туморот на мозокот, градите, дојките, дебелото црево и црниот дроб. Богата е со антиоксиданси, флавоноиди, фолна киселина и витамини Б, Ц и Е. Поради цисокиот процент на антиоксиданси и витамини Ц и Е, аронијата дејствува антивирусно, антибактериски и антивоспалително.

Покрај наведените витамини, богатиот сок од аронија во себе содржи и минерали како што е калциум, калиум, манган, железо, јод, фосфор и цинк. Цинкот особено поволно влијае на зајакнување на имунитетот. Најдобро би било да користите сок од аронија секое утро, со цел да си го зајакнете имунитетот. Овој сок можете да го купите и во продавниците, но најдобро би било да го подготвите самите.

Facebook Comments
(Visited 54 times, 1 visits today)