Ако сакате да ги контролирате мажите, обидете се со ОВАА особина, која не е дел од физичкиот изглед!

ADVERTISEMENT

Гради, задник, нозе, стомак, усни… ништо од ова! Долго време се сметало дека мажите се визуелни битија, но едно најново истражување покажало дека влијанието на женскиот глас кај посилниот пол е толку силно, при што предизвикува забрзана работа на срцето.

Американските истражувачи заклучиле дека привлечноста на женскиот глас зависи од тоа во која фаза од месечниот циклус се наоѓа жената. Во што е суштината? Хормонските промени за време на овулацијата вршат влијание на грлото на жената, чијшто глас станува понизок и подлабок, несвесно предизвикувајќи позитивна реакција.

ADVERTISEMENT

После само пет секунди слушање на женскиот глас во најплодните денови од менструалниот циклус на жената, електричната активност на кожата на мажите пораснала за цели 20%, а срцевиот ритам се зголемил за 5%. Способноста да се препознаат кога жената е најплодна, на мажите им носи предност во однос на репродуктивното праашање, а од друга страна жените може да се запознаат со плодниот статус на другите жени, кои им се конкуренција, при што ќе добијат предност на соперничките.

Facebook Comments
(Visited 1 times, 1 visits today)

ADVERTISEMENT