Култура[тор]

Afro-Cuban Messengers

„Оваа година, при посета во Ronnie Scott’s ( познат Џез клуб основан од истоимениот Англиски тенор саксофонист ), големиот  Кубански пијанист и бенд лидер Chucho Valdés беше преголем за просторијата…“

Присутен во џез пијанистичката историја, со класичната музика и Duke Ellington-овите примери и потези, и баланс на застрашувачка техника и тонови кои потсеќаат на Sonny Rollins.

Valdés не го нарекол својот бенд Afro-Cuban Messengers без причина, се поврзува со живоста на hard – bop – от  и перкусиите на Art Blakey и неговите Jazz Messengers, до традиционалните ритмички препознатливи структури на Кубанската музика.

Поврзано

Свирењето на самиот лидер е титанско, од богати матни акорди позади неговите распалени солисти, до неговите блескави возбудливи импровизации и каскадни движења. Композицијата “ Zawinul ’s Mambo “ влетува без да се повикува на “ Birdland ” на Joe Zawinul, Valdés-овата посвета на New Orleans меша cool grooving  jazz, снаодливи брзи теми и ведар New Orleans Swing селекција; трубачот Reynaldo Melián Alvarez и тенор саксофонистот Carlos Miyares Hernandez можат да ја вжештат атмосферата и да ги изгаснат светлата.

Албумов е прилично екстравагантен, но со себе ја носи возбудата на жив настап.

alt

Закачете Like, споделете текст и освојте некоја од нашите вредни награди.
За повеќе информации разглeдајте го Shopping Magazine!

Маркетинг

Поврзано

Back to top button