Нега и здравје

Лутата пиперка го уништува ракот

Advertisement

Ќелиите на ракот би можеле да бидат уништени со помош на капсаицин, соединение кое е една од главните состојки на лутите пипери.

 

Advertisement

Ќелиите на ракот би можеле да бидат уништени со помош на капсаицин, соединение кое е една од главните состојки на лутите пипери. Консумирањето сирови пиперки или како состојка во сосови и салати, би можело да делува превентивно против симптомите на карцином.

Капсаицин, состојката на лутите пиперки која е одговорна за лутиот вкус кој го имаме во устата кога ги јадеме, може да ги уништи ќелиите на ракот, тврдат научниците од германскиот универзитет Рур. Нивната нодамнешна студија открила дека оваа состојка може да биде од голема помош во иднина, кога ќе се најде и ќе се развие лек против рак. Едно поранешно истражување открило дека оние кои редовно јадат лути пиперки, имаат 13% помали шанси за порана смрт. Како причина за тоа е наведен капсаицинот, кој има антимикробни и противвоспалителни способности.

Advertisement

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement

Поврзано

New Ad
Back to top button