Ќелиите на ракот би можеле да бидат уништени со помош на капсаицин, соединение кое е една од главните состојки на лутите пипери.
Ќелиите на ракот би можеле да бидат уништени со помош на капсаицин, соединение кое е една од главните состојки на лутите пипери. Консумирањето сирови пиперки или како состојка во сосови и салати, би можело да делува превентивно против симптомите на карцином.
Капсаицин, состојката на лутите пиперки која е одговорна за лутиот вкус кој го имаме во устата кога ги јадеме, може да ги уништи ќелиите на ракот, тврдат научниците од германскиот универзитет Рур. Нивната нодамнешна студија открила дека оваа состојка може да биде од голема помош во иднина, кога ќе се најде и ќе се развие лек против рак. Едно поранешно истражување открило дека оние кои редовно јадат лути пиперки, имаат 13% помали шанси за порана смрт. Како причина за тоа е наведен капсаицинот, кој има антимикробни и противвоспалителни способности.