Домашни кифлички со павлака.
Потребни состојки:
600 g брашно
1 прашок за печиво
1 лажичка сол
100 ml масло
1 чаша кисела павлака
200 ml топло млеко
1 коцка свеж квасец
1 лажица шеќер
Жолчка, сусам и зачини за премачкување
Подготовка:
Помешајте го топлото млеко со квасецот и шеќерот и оставете ги да се запенат и подигнат.
Во садот во кој ќе ги месите кифличките, помешајте брашно, прашок за печиво, сол и додајте масло. На крај, измешајте ја павлаката, а потоа додајте го и квасецот.
Замесете мазно тесто и веднаш поделете го на 4 дела.
Секој дел израмнете го на маса и со сукало истенчете го до половина сантиметар дебелина.
Исечете 8 триаголници, наполнете ги по желба или оставете ги празни, па свиткајте ги кифличките.
Распоредете ги на тава за печење, премачкајте со жолчка од јајце и проросете зачини.
Печете 15 минути, додека не заруменат.