Сочната лубеница на многумина им е омилено освежување во овој период од годината кога температурите се високи. Но со овој додаток кој сигурно го имате во вашата кујна лубениците ќе станат многу посочни и повкусни.
Добрата лубеница преку лето ни преставува вистинско освежување, а покрај вкусот ја сакаме и затоа што го хидрира организмот. Но со еден неочекуван додаток лубеницата може да стане многу повкусна и посочна – исечете парчиња лубеница и зачинете ги со малку сол! Можеби ви звучи чудно, но сетете се на класичната италијанска комбинација на двете намирници кои одат совршено една со друга – солена пршута и диња.
Покрај тоа што на лубеницата ќе и даде неодолив вкус, солта дополнително ќе ја нагласи благоста на лубеницата поради која кралицата на летото уште повеќе ќе ја засакате. И секако, не треба да заборавите и дека лубеницата не е единствената намирница на која вкусот се засилува со додавање сол – и растителните чаеви се препорачува да се пијат со малку сол.