Рецепти

Спречува рак и го продолжува животот – зачин кој сите го имаме дома!

Advertisement

Луѓето кои редовно јадат ваква храна не само што го продолжуваат својот животен век, туку и помалку заболуваат од тешки болести како рак, срцеви и респираторни заболувања.

Advertisement

Оние кои редовно ја јадат оваа храна не само што го продолжуваат својот животен век, туку имаат и помали шанси да се разболат од тешки болести како што се рак, срцеви и респираторни заболувања, велат научниците.

„Нашите истражувања укажуваат на врска помеѓу консумирањето на зачинетата храна и должината на животот, како и намалување на морталитетот“ се истакнува во студијата на групата на меѓународни истражувачи објавена во магазинот British Medical Journal. Повеќегодишното набљудување на околу 500.000 Кинези со старост од 30 до 79 години покажа дека личности кои скоро секојдневно јадат зачинета у лута храна живеат подолго, т.е. поретко заболуваат од смртоносни болести.

Advertisement

„Нашите резултати ги поткрепуваат досегашните истражувања кои укажуваа на потенцијалната заштитно влијание на зачинетата храна на човечкото здравје “ истакнуваат истражувачите од кинеската Академија на медицинските науки и Универзитетот Оксфорд и Харвард.

Тие претпоставуваат дека главната улога ја има капсаицинот, активната супстанца која се наоѓа во лутите пиперки и која има антиоксидантно и антивоспалитено дејство што помага во борбата против дебелеењето и појавата на рак.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button