Рецепти

Како од јагоди кои се без вкус и изгледаат пластично да добиете сочен и вкусен десерт

Реклама
Реклама

 

Пролетта е сезона на јагоди, но понекогаш е навистина тешко да најдете сочни, мирисни и црвени плодови кои би можеле да ги јадете без никакви додатоци.

 

Маркетинг

 

Маркетинг

Па, доколку ве мачи овој проблем, колку и да ви звучи чудно, ве советуваме да ги испечете во рерна. За овој вкусен десерт ви се потребни само три состојки.

 

Состојки

45 грама свежи јагоди

50 грама шеќер

1 лажичка екстракт од ванила

 

Подготовка

 

Измијте ги јагодите, отстранете ги дршките и пресечете ги на половина или четвртина во зависност од големината на плодот.

 

Измешајте ги убаво со шеќер и екстракт од ванила, па ставете ги на хартија за печење но внимавајте меѓусебно да не се допираат.

 

Печете ги во претходно загреана рерна на 175 степени целзиусови околу 25 минути.

 

Ваквата термичка обработка на јагодите не го уништува нивниот облик, а го поттикнува испуштањето на природните сокови, кои во комбинација со ванилата и шеќерот даваат нова длабочина на вкусот.

 

Совет плус

 

Вака подготвените јагоди можете да ги додадете на житарки, житна каша, торта, пудинг или шлаг, или да ги јадете како самостоен десерт – топли од рерна со малку матена блага павлака.

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button