Замислите дека се будите во некој француски хотел, некаде во близина на Ајфеловата кула, која веќе се гледа од отворениот прозор, и во истиот момент фраерот или девојката со која сте ја поминале ноќта, ви носи топло кафенце и топол кроасан. Како да направиме кроасани? Маркетинг Се што сакате да знаете за најпопуларното француско пециво, каде треба да се јаде во Париз и како се прави, прочитајте во продолжение. Маркетинг Кроасаните се симбол на францускиот појадок, но потекнуваат од Австрија и тоа уште од 13 столетие. Во француските готвачи за прв пат се споменува дури во 1891 година. Несолен путер е главната состојка во подготвувањето, бидејќи тој му го дава вкусот и доследноста. Мммм…Постојат многу објаснувања зошто кроасанот има облик на полумесечина, а едно од нив вели дека настанал во Автсрија за време на турската опсада на Виена 1683 година. Пекарите први забележиле дека Турците планираат напад и го предупредиле градот и на тој начин придонеле за одбрана и спасување на Виена. Во знак на сеќавање на таа случка, тие направиле кроасан и го обликувале според турскиот симбол, т.е. полумесечина. Во Франција кроасаните се празни, додека во Италија се продаваат полнети. Во Германија се најопуларни со нутела… Најдобрите кроасани во Париз ќе ги најдете на улица Бонапартеа на левото корито на реката Сена. Како да го направите дома, погледнете во видеото: Би сакале да слушнеме од вас каде има најубави кроасани во Скопје, но и во другите градови во Македонија? :) {JFBCLike url=http://facebook.com/stipka layout=button_count show_faces=true width=50 action=like font=verdana colorscheme=light float=right text-align=right} |