Секси Перо, главниот готвач на нашата оnline кујна за денес одлучи да ни покаже (?) како се подготвува боранија со јагнешко!
Приготвување:
Месото се препорачува да биде од гради, врат или пак, од лопатката, но никако кртина од бут! Причината за тоа е што боранијата може да апсорбира погплема маснотија. Месото треба да се исецка на 4 еднакви парчиња, потоа се мие и се остава да се исцеди на памучна крпа. Кромидот се сеcка на ситно, се запржува, потоа се додава месото да се пропржи, се додава црвениот пипер и вода за да се вари месото. Претходно исчистената боранија се додава во месото да се вари, а пред да биде готово, се додава црниот пипер.
Кога јадењето е готово се сервира со кисело млеко.
За 4 порции боранија потребно е:
Потребни состојки: 600 гр. Јагнешко месо |
Пријатен апетит девојки!