MAMAДом и семејство

Вака најбрзо ќе ги излупите пиперките, а еве како да останат најсочни – корисни совети за правење ајвар

Искусни домаќинки од регионот откриваат проверени методи за лесно правење ајвар од најлесен начин на лупење пиперки до како пиперките да останат сочни за највкусниот ајвар.

Advertisement

Ајварот е кралица на зимницата, но секоја домаќинка знае дека најтешкиот дел од подготовката е лупењето на пиперките.

Сепак, искусни жени од регионот откриваат неколку проверени трикови со кои луспата се симнува лесно и брзо, без нервози и долготрајно мачење.

Advertisement

Метод 1: Замрзнувач и врела вода

Откако ќе ги испечете пиперките, оставете ги целосно да се изладат. Потоа ставете ги во замрзнувач неколку часа, сѐ додека не се „стегнат“.

Кога ќе ги извадите, ставете ги во пластична кеса и накратко попарете ги со топла вода. Веднаш ќе забележите дека луспата сама се одвојува и лесно се лупи со прсти.

Advertisement

Овој метод е особено корисен ако подготвувате големи количини пиперки за ајвар или за пинџур.

Метод 2: Пластична кеса и делување на пареа

Ако сакате уште побрз начин, пиперките ставете ги во пластична кеса веднаш штом ќе ги извадите од скарата или од рерната.

Затворете ја кесата и оставете ги да отстојат десетина минути. Пареата што ќе се задржи внатре ќе ја омекне кората, односно луспата, и таа ќе се лупи речиси сама.

Метод 3: Крпа или сад со капак

Некои домаќинки советуваат пиперките да се стават во голем сад и да се покријат со капак или со чиста влажна крпа. Оставете ги така неколку минути. Пареата што се создава ја одвојува луспата од „месото“ на пиперката, па таа се вади без никаков напор.

Метод 4: Брзо ладење во кеса

Ако немате време да ги замрзнувате пиперките, едноставно ставете ги во цврста кеса и ставете ја под млаз ладна вода. Контрастот на топло и студено веднаш ја олабавува луспата и таа се симнува со еден потег.

Совети за сочни пиперки

Печете ги пиперките рамномерно, на средна температура, за да не се исушат.

Избегнувајте претерано печење (зацрнување на кората) – тенката не толку црна коричка е подобра за лупење а пиперката останува сочна.

Ако ги печете во рерна, ставете сад со вода на дното на рерната – влагата ќе ја зачува нивната сочност.

Со овие проверени трикови, лупењето пиперки повеќе нема да биде најтешкиот дел од подготовката на ајвар, а и пиперките ќе ви останат многу сочни. Најдете ја техниката што најмногу ви одговара и уживајте во традиционалниот вкус без дополнителен труд.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement

Поврзано

New Ad
Back to top button