MAMAРецепти

Турли тава во тесто – старински рецепт од Тиквешијата што ќе ви ја наполни душата со убавина и топлина!

Со мирис кој потсетува на кујната на баба, овој превкусен рецепт од Зорка Јанчева го обединува најдоброто од традицијата - турли тава во домашен леб, сето тоа печено заедно во рерна.

Advertisement

Во време кога сè повеќе се враќаме кон корените, кон мирисите на детството и спомените на неделните ручеци во семејна атмосфера, рецептите што ги сочувале нашите баби добиваат нова вредност. Еден таков рецепт доаѓа од срцето на Тиквешијата, од вредните раце на тетка Зорка Јанчева, која вели:

„Сакав само да пробам дали ќе биде така вкусно како што се сеќавам… и беше уште повкусно!“

Advertisement
приватна архива

Таа споделува старински рецепт кој го нарекува „турли тава во тесто“, а резултатот е јадење што ќе ве врати назад во времето, а ќе ви ја згрее душата. Главното изненадување? Сето тоа е „затворено“ во домашно лебче, крцкаво однадвор и сочно однатре.

За тестото:

600 гр брашно

Advertisement

½ кесичка сув квасец

1 лажичка сол

50 мл масло

Млака вода – по потреба за да се замеси меко тесто

Сè се замесува и се остава тестото да нарасне 30 минути. Потоа се дели на 2 топки. Секоја топка се расукува како кора, од кои едната ќе биде основа, а другата капак.

приватна архива

За полнењето (турли тава):

Свинско филе (или месо по избор)

2–3 компири

1 мала тиквичка

1 модар патлиџан

1 главица кромид

2 чешниња лук

Свежо нане (мал сноп)

Сол по вкус

Бибер

Мешан сув зачин

Црвен пипер

Масло 3-4 лажици

Сè се сечка на коцки, се зачинува добро, се додава маслото и се промешува за да се соединиат вкусовите.

Како се составува:

Во длабок сад за печење или тенџере (длабока тава), се става едната расуканата кора како подлога. Врз неа се истура целата смеса од турли тавата. Потоа се покрива со втората кора и се „затвора“ како пециво – по рабовите се спојува, а одозгора може да се оформи како венец или да се остави како капак.

приватна архива

Одозгора се премачкува со едно разматено јајце.

„Го нарекувам ова јадење ‘топлина во кора’ – вели Зорка – кога ќе го исечеш, излегуваат мириси што ти го стоплуваат срцето.“

приватна архива
приватна архива

Печење:

Се пече во претходно загреана рерна на 200°C околу 45 минути или додека добие златна боја. Сè зависи од вашата рерна, но најдобро е последните 10 минути да се следи бојата.

Овој рецепт е идеален за неделен ручек, за да ја воодушевите фамилијата што ќе ја соберете околу трпезата. Крцкавата кора, богатата турли тава внатре, мирисот на нане и печен кромид сè тоа носи незаборавно чувство.

приватна архива

„Да сме сите здрави и насмеани“, вака нè поздрави Зорка, посакувајќи ни пријатен ручек.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button