Овие овошја се опасни за бебиња под една година – експертите алармираат никако да не им ги давате!
Воведувањето цврста храна кај бебињата е возбудлив момент, но и период кој крие големи ризици ако не се пристапи внимателно.

Воведувањето цврста храна е критичен период кој бара внимателна подготовка и следење, со цел да се обезбеди безбедност и здравје на најмалите. Следејќи ги препораките на светските експерти, родителите може да им помогнат на своите деца да го искусат светот на новите вкусови без ризик и стрес.
Педијатрите и нутриционистите нагласуваат дека некои видови овошје може сериозно да му наштетат на нежното бебешко тело, предизвикувајќи задушување, алергии и дигестивни проблеми.
Advertisement
Задушување – најчеста опасност
Според Американската академија за педијатрија (AAP), овошја како цели зрна грозје, цреши и боровинки се меѓу најчестите причини за задушување кај деца помали од една година.
Бебешкиот рефлекс за голтање и џвакање сè уште не е доволно развиен, па целите парчиња овошје можат да се заглават во дишните патишта. Затоа, AAP препорачува овие овошја да се сечат на многу ситни парчиња или да се пасираат пред да им се дадат на бебињата.
Алергиски реакции и дигестивни проблеми
Според Светската здравствена организација (WHO), цитрусното овошје како портокал, лимон и грејпфрут се со висока киселост и можат да предизвикаат иритација на чувствителната кожа околу устата или дури и гастроинтестинални нарушувања кај бебиња.
Advertisement
Исто така, јагодите и малините треба да се избегнуваат сосема затоа што содржат ситни семки кои може да предизвикаат алергиски реакции и да ја иритираат нежната слузница на дигестивниот тракт. Затоа се препорачува овие овошја да се воведуваат постепено, после 8-10 месечна возраст.

Незрел дигестивен систем и ензимите од овошјето
Експертите од Националниот здравствен сервис на Велика Британија (NHS) предупредуваат дека овошја како ананас и киви содржат ензими кои можат да бидат премногу силни за бебешкиот стомак, предизвикувајќи грчеви и дијареа. Во согласност со ова, советуваат да се почека со воведување на овие намирници додека дигестивниот систем не зајакне.
Психолошкиот аспект на воведување нова храна
Педијатрите исто така потенцираат дека бебињата треба да бидат изложени на нови вкусови и текстури на постепен начин, без притисок и со позитивен пристап од родителите.
Детските психијатри укажуваат дека стресот од присилно јадење може да го одложи усвојувањето на новите намирници и да предизвика негативна врска со храната.

Клучни совети за безбедно воведување овошје:
Секогаш исечете го овошјето на ситни парчиња или пасирајте го.
Воведувајте едно по едно овошје и следете ги реакцииите на бебето.
Одложете го цитрусното овошје, како и јагодите и малините, до најмалку 8-10 месеци.
Избегнувајте овошја со силни ензими како ананас и киви пред подоцнежна возраст.
Консултирајте се со педијатар пред воведување на нови намирници, особено ако бебето има склоности кон алергии.