Тиквичките се едно од оние летни јадења што никогаш не здосадуваат – брзо се приготвуваат, вкусни се и ги сакаат и децата и возрасните. Но, постои еден чест проблем: кога се пржат, знаат да впијат многу масло и да станат тешки за варење.
Добрата вест? Постојат неколку едноставни чекори што ќе ви помогнат да направите совршено пржени тиквички – крцкави однадвор, сочни однатре, без да бидат натопени во масло.
Главната тајна се крие во – прашокот за печиво.
Со додавање малку прашок за печиво во разматените јајца, ќе добиете полесно, воздушесто поховање кое не дозволува тиквичките да впијат премногу маснотија.

Потребни состојки:
2 средни тиквички
2 јајца
1 мала лажичка прашок за печиво
1 чаша брашно
1 чаша презла (може и интегрална)
Сол, бибер и зачини по вкус
Маслиново (или друго растително) масло за пржење
Како се подготвуваат:

Исечете ги тиквичките на тенки кругови, посолете ги и оставете ги 10-15 минути да пуштат вода. Потоа избришете ги со хартиена крпа.
Во длабок сад, изматете ги јајцата и додајте го прашокот за печиво.
Во друг сад измешајте го брашното со презлата и вашите омилени зачини.
Тиквичките прво потопете ги во брашно, потоа во смесата со јајца, па конечно во презлата.
Пржете ги во загреано масло 2-3 минути од секоја страна, додека добијат златнокафеава боја.
Оставете ги кратко на хартиена салветка за да се впие вишокот масло.
Совет плус: Пржете помали количини одеднаш за да не се наталожува масло. Секогаш добро исцедете ги по пржењето.
Овој трик навистина прави разлика – тиквичките остануваат лесни и пријатни за јадење, а притоа го задржуваат вкусот и текстурата што сите ја сакаме. Пробајте го следниот пат и можеби никогаш повеќе нема да се навратите на „старите“ методи.