MAMAРецепти

Посочен брз колач нема од пиварките на Зорка – сладок залак од Тиквешијата што се топи во уста

Кралски колачиња од македонската кујна натопени во љубов и пиво – ви го носиме рецептот на Зорка Јанчева од Тиквешијата што ќе ви го освои срцето.

Advertisement

Во срцето на македонската трпеза, меѓу мирисот на ванила и лимон, тлее едно благо со необично име – пиварки. Не се нарекуваат така поради забава (иако можат да направат вистински мал фестивал на вкусови), туку поради состојката што ги прави посебни – пивото.

Токму пивото му дава леснотија и меурчеста кревкост на тестото, кое потоа се претопува во нежен шербет и се валка во магија – кокос или мелени ореви.

Advertisement
фото приватна архива

А зошто македонски? Затоа што се прават со срце. Затоа што се нудат со широка душа. Затоа што се дел од културното наследство што се пренесува од генерација на генерација – или, како што е во случајот со нашата Зорка, од пријателка на пријателка.

Рецептот на Зорка

„Драги мои, моите пиварки испаднаа многу убави и вкусни – само да пробате!“ – вака започнува нашата мајсторка Зорка, која со гордост го споделува рецептот што ѝ го дала нејзината драга пријателка Родне Трпевска.

За тестото ви треба:

Advertisement

1 чаша пиво

2 чаши зејтин ( Не грижете се ако ви звучи премногу, дел од маслото се „губи“ во процесот на печење – не останува сè во колачето).

1 прашок за печиво

Брашно колку што сметате дека треба.

2 лажички кокос Зорка ставила во самото тесто.

Начин на подготовка:

Сите состојки се замесуваат во меко тесто.

Се сучи кора, се сечат форми по желба (триаголници, полумесечини, виткани ролнички…).

Се редат во тава и се печат на 180°C додека поруменат убаво.

фото приватна архива
фото приватна архива

За шербетот:

1 килограм вода

800 грама шеќер

2 ванили

Кора од еден лимон

Совет од Зорка: Колачињата треба да се топли, а шербетот млак. Така најубаво „пијат“. Се ставаат во шербет и се оставаат да отстојат 10 минути.

За декорација (по вкус): кокос и/или мелени ореви.

По желба, валкајте ги пиварките во кокос или во ореви – и гледајте како исчезнуваат од чинијата!

фото приватна архива

Зорка завршува со насмевка и љубов:
„Лесно е, мили мои, ама ќе се заблажиме! Ајде, повелете – ви посакувам убав, среќен и весел ден, на сите вас што ве имам ширум светот! Насмевки да имате и бидете ми поздравени од сè срце. “

фото приватна архива

Пиварките на Зорка се ммм… едно мало чудо што се топи во уста и останува во срцето.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button