Намирници од кујната што веднаш лекуваат модринки – прва помош на која не сте ни помислиле!
Откријте како секојдневните намирници ја намалуваат болката, отокот и ја забрзуваат регенерацијата на кожата ако имате модринка.

Не постои човек кој барем еднаш не се удрил, а неколку часа подоцна забележал болна и грда модринка на кожата. Иако на прв поглед изгледа безопасно, модринката всушност претставува оштетување на ситните крвни садови – капиларите – под кожата, што доведува до излевање крв и промена на бојата.
На почеток, модринката е темносина или црна, а потоа преминува во виолетови, зелени и жолти нијанси, додека целосно не исчезне.
Процесот може да трае и до две недели, но за среќа, постојат едноставни и природни методи кои можат значително да го забрзаат заздравувањето!
Веднаш по ударот, ставете студен облог. Мраз завиткан во крпа ќе ги стесни крвните садови и ќе го намали отокот. Држете 10 до 15 минути, неколку пати во текот на денот. После 24 до 48 часа, кога болката ќе се намали, може да преминете на природни лекови од кујната.
Природни лекови од кујната
Маргарин – повеќе од само намаз
Иако звучи необично, маргаринот содржи витамини A, D и E, како и незаситени масни киселини кои имаат противвоспалително дејство.
Нанесете дебел слој маргарин врз модринката, прекријте со газа и фиксирајте со завој. Оставете да делува барем еден час.

Зелка – природен борец против воспаление
Зелените листови од зелка се богати со витамин Ц, минерали и антиоксиданси. Изгмечете лист со сукало и ставете го како облога. Менувајте на секои 2-3 часа.
Дури и професионални спортисти го користат овој метод за ублажување на болка и спречување оток.
Кромид – против болка и оток
Кромидот содржи кверцетин – природен растителен пигмент со моќно противвоспалително дејство. Изрендајте кромид, додајте малку сол или маслиново масло, нанесете на модринката и држете околу 10 минути. Повторете по потреба.
Бело вино – не е само пијалак!

Флавоноидите во виното ја подобруваат циркулацијата и помагаат во разградување на крвните подливи. Натопете парче леб во бело вино и ставете го на модринката. Овој метод е особено корисен за стари модринки.
Јаглика – заборавен, но ефикасен лек
Оваа билка има благ седативен и противвоспалителен ефект. Прелијте пет лажици мешавина од корен, цвет или лист јаглика со еден литар вода и варете 5 минути. Процедете, натопете газа и ставете ја на модринката. Менувајте ја облогата на секои половина час.
Дополнителни совети:
Не ја масирајте модринката веднаш по ударот – тоа може да ја влоши состојбата.
Внесувајте доволно витамин Ц и К преку исхраната – тие го зајакнуваат ѕидот на капиларите.
Ако модринките се појавуваат често и без очигледна причина – задолжително консултирајте се со лекар. Тоа може да биде знак за проблеми со згрутчување на крвта.