Рецепти

Како да ги направите тестенините што покремасти – додадете само една состојка и ќе добиете богат вкус!

Лесно се подготвува, а резултатот е за паметење.

Advertisement

Тестенините се едно од најомилените јадења ширум светот – лесни за подготовка, брзи и неверојатно разновидни. Без разлика дали сте во брзање или сакате нешто полесно и вкусно, тие се секогаш сигурен избор.

Сепак, постои една неочекувана состојка што може целосно да го трансформира вашето јадење – сосот наречен тахини. Според многу готвачи, токму овој сос е „неопеаниот херој“ во кујната, а така го нарекува и кулинарската писателка Одри Енџоли во свој текст за Food Republic.

Advertisement

Таа го опишува тахини како потценет сос со интензивни оревести ноти што му даваат длабочина и комплексност на вкусот. Но, тахини не е резервиран само за десерти – одлично функционира и во солени јадења, особено во комбинација со тестенини.

пекселс

Фуд-блогерката Ниша од „Rainbow Plant Life“ вели:

„Јадењето со тахини е готово за само 30 минути, богато е, и неверојатно е кремасто! Не само што е едноставно за подготовка, туку е и хранливо, полно со вкус и лесно прилагодливо на личниот вкус.“

Advertisement

Што е тахини?

Тахини сос е кремаста паста направена од мелени семки од сусам. Има мазна текстура и оревест вкус, и се користи како основа или додаток во разни јадења – и солени и слатки. А со тестенини – е неверојатно компатибилен!

Како најлесно да направите тахини?

Еве едноставен и домашен рецепт за тахини – ќе ви бидат потребни само 2 состојки и блендер: 1 шолја сусам (бел, излупен) и 2-3 лажици масло (маслиново, сончогледово или масло од сусам).

пекселс

Рецепт за тахини сос за шпагети/макарони/равиоли (за 2 лица)

Состојки:

3 лажици тахини

1 чешне лук (ситно сечкан или изгмечен)

2 лажици лимонов сок

1/2 лажичка сол

1/4 лажичка црн бибер (по вкус)

3–5 лажици вода од варење на шпагетите

1 лажица маслиново масло (по желба)

Малку сушен босилек (по вкус)

250 г шпагети (или други тестенини)

Постапка:

Сварете ги шпагетите според упатството, и зачувајте дел од водата од варењето (богата е со скроб и ќе помогне сосот да биде уште покремаст).

Во мала чинија, измешајте го тахини сосот, лимонов сок, лук, сол и бибер.

Постепено додавајте 3–5 лажици од топлата вода од шпагетите, мешајќи постојано додека се добие мазен и кремаст сос. Ако е премногу густ, додадете уште малку вода.

По желба, додадете и малку маслиново масло за дополнителен вкус.

Исцедете ги шпагетите и измешајте ги со тахини сосот.

Сервирајте веднаш. По желба можете да украсите со свеж босилек, магдонос или печени семки.

Совет: Овој сос одлично се комбинира со брокули, печурки, спанаќ или печен домат, ако сакате да го збогатите оброкот.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button