MAMAРецепти

Ова е стар лесковачки рецепт за ќебапчиња на скара – за месото да биде сочно, задолжително додадете ја оваа тајна состојка

Првиот услов е квалитетно јунешко месо прошарано со масно ткиво, за да биде ќебапчето сочно и вкусно.

Advertisement

Месо на скара се подготвува насекаде, но само лесковачките ќебапи се прават според автентичен рецепт.

Ако сте одлучиле да го славите Први мај со скара и сакате да направите вистински лесковачки ќебапи, пробајте го проверениот рецепт што ви го пренесуваме.

Advertisement

Вистинските лесковачки ќебапи, според многумина, се највкусното месо од скара. Се прават од јунешко месо, и тоа секогаш од врат, плешка, потплешка или дел од стомакот, бидејќи овие делови се прошарани со маснотија, што е многу важно за да може добро да се измеси месото за ќебапи.

принтскрин јутјуб

Ако планирате Први мај да го поминете на отворено со вкусна скара, направете ќебапи по рецептот на старите лесковачки мајстори.

Ако ја зголемувате количината на месо, запомнете го трикот на старите мајстори од скара: процентот на сол треба да биде два отсто од вкупната количина месо што ја мешате за ќебапи.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Лесковачки ќебапчиња по оригинален рецепт

Потребно е:

1 кг јунешко месо

50 мл вода

1 мала лажичка сол

1/3 мала лажичка бибер

1 главица ситно сечкан кромид

3 чешниња лук

1 лажица сода бикарбона

Подготовка:

Исчистете го кромидот и лукот и исечкајте ги на коцки. Ставете вода да зоврие, додајте го лукот, солта и биберот, и по три минути тргнете од рингла. Кога водата ќе се олади, процедете ја и прелијте ја врз месото кое претходно сте го исекле на коцки. Покријте со влажна ленена крпа и оставете во фрижидер два – три часа (а најдобро преку ноќ).

принтскрин јутјуб

Откако ќе отстои во фрижидер, сомелете го месото на машина – најпрво со решетка број 10, потоа со број 8. Потоа, месете го рачно уште половина час, па покријте со проѕирна фолија и оставете да отстои уште најмалку 1 час (а најдобро 3–4 часа), но овојпат надвор од фрижидер.

Потоа во смесата додадете една лажица сода бикарбона, уште еднаш добро измесете го месото и обликувајте ќебапи со помош на шприц или со рака.

принтскрин јутјуб

За ќебапчињата да „играат“ на скарата, задолжително добро набивајте го месото во шприцот за да нема воздух.

принтскрин јутјуб

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button