MAMAРецепти

Како во Македонија се правело „макало за секој ден“ – заборавен народен рецепт со зелени пиперки, компири и лук

Овој едноставен прилог, создаден од зелени пиперки, компири и лук, бил неизоставен дел од трпезата. Не се барале егзотични состојки, ниту долги подготовки. Сè било домашно, свежо и приготвено со раце, со душа и со многу љубов.

Advertisement

Во македонските села, пред да се појават готовите зимници или, ако сакате, „летници“, на пазарите и маркетите, секојдневието се красело со еден стар, скромен, но длабоко автентичен вкус: макалото.

Овој едноставен прилог, создаден од зелени пиперки, компири и лук, бил неизоставен дел од трпезата. Не се барале егзотични состојки, ниту долги подготовки. Сè било домашно, свежо и приготвено со раце, со душа и со многу љубов.

Advertisement

Макалото не било само јадење — тоа било начин на живот. Јадено со мала лажичка, намачкано врз топло домашно лепче, или сервирано крај врела пита, го збогатувало секој оброк.

Неговата густина, силниот мирис на лук и благата или лута нота од пиперките го правеле идеално друштво и за најскромната и за најбогатата трпеза.

Што е всушност макалото?

Макалото е живо сведоштво за македонската селска традиција: скромно, а сепак, превкусно и полно со карактер. Денес, кога брзината на живеење често ја гаси автентичноста на вкусовите, старите рецепти како овој нè потсетуваат дека најдобрите јадења се создаваат од малку состојки и многу љубов.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Рецепт за макало со зелени пиперки, компири и лук

Потребни состојки:

3 домати

4 лути зелени пиперки (може и везени)

3-4 компири

3-4 чешниња лук

Сол по вкус

Масло за јадење

Начин на подготовка:

Доматите, пиперките и компирите се мијат и се варат додека омекнат.

Откако ќе се сварат, се оставаат малку да се изладат.

Компирите и доматите се лупат, пиперките се чистат од семките.

Во аван или длабок сад се толчи лукот со сол.

Се додаваат сварените состојки и се продолжува со толчење додека се добие хомогена смеса.

Се загрева масло за јадење и се прелива врз готовото макало.

Се сервира со топол леб, пита или проја, и најдобро се ужива во секој миг кога се бара вистински, домашен вкус.

принтскрин јутјуб

Макалото се сервира веднаш или се чува на свежо место, подготвено да биде верен сојузник на секој оброк — без разлика дали е лето, есен, пролет или зима.

Ова макало не носи само совршен вкус, туку и приказна — за рацете што го приготвувале, за домовите што мирисаат на него, и за љубовта што од обични состојки создава незаборавни моменти.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button