Дом и семејствоРецепти

Овој превкусен рецепт денес мора да го имате на трпезата – а еве и кои други рецепти денес носат благодат и среќа во домот

Смиреност на трпезата, богатство во духот: традиционални посни јадења за Велики Четврток.

Advertisement

Во православната традиција, Велики Четврток е ден исполнет со длабока симболика и подготовка за најголемиот христијански празник – Велигден. Тоа е денот кога се одбележуваат Тајната вечера и миењето на нозете на апостолите од страна на Исус Христос, како чин на смирение, љубов и служење.

На овој ден, народот се воздржува од гозби и од луксуз, а трпезата е посна, скромна и исполнета со симболика.

Advertisement

Според обичаите, на Велики Четврток се бојадисуваат првите велигденски јајца – обично црвени, како симбол на Христовата крв и жртва. Истовремено, домаќинките подготвуваат едноставни, но симболични јадења кои ги следат правилата на постот, но и носат длабоко духовно значење.

Посни јадења за Велики Четврток и нивната симболика:

Варено зелје (коприва, блитва, спанаќ) – симболизира прочистување и скромност. Зелената боја на овој зеленчук претставува обновување и духовно будење. Обично се комбинира со палента.

Палента (качамак) – храна на народот, симбол на понизност и одржување на животот со малку. Потсетува дека треба да уживаме во скромни оброци како вистински христијани.

Advertisement

Печен компир со рузмарин и лук – скромност и едноставност.

Посна пита со спанаќ или со праз – знак на плодност и живот.

Јаболка и ореви со мед – симбол на духовна и телесна сладост.

Грав чорба без масло – се јаде за смирување на телото, како подготовка за страдањето на Христос. Гравот, како земна храна, претставува животна сила.

Посни сарми со ориз и зеленчук – симбол на трпение, посветеност и ослободување од грижата. Завиткувањето на сармите се толкува како завиткување на грижите, оставање на суетата и враќање кон духовноста.

Турушии или кисели краставички – на Велики Четврток се дојадува туршијата. Киселите вкусови го симболизираат постот и воздржувањето од сладости, како и покајанието.

Леб од интегрално брашно или лепче во форма на венец – симбол на кругот на животот, на повторното раѓање и на надежта.

Рецепт: Посни сарми со ориз и зеленчук

фото-пекселс

Состојки:

1 главица кисела зелка (или свежа, претходно попарена)

200 г ориз

1 главица кромид

2 моркова

1/2 црвена пиперка

1/2 зелена тиквичка (по желба)

Маслиново масло

1 лажица мелен црвен пипер

Сол, бибер и сув зачин по вкус

Малку магдонос (по желба)

Ловоров лист (2-3 листа)

Подготовка:

Во тенџере со загреано масло, пропржете ситно сечкан кромид додека омекне.

Додадете рендан морков, ситно сечкана пиперка и тиквичка. Пропржете 5-6 минути.

Додадете го оризот, кратко пропржете, па зачинете со сол, бибер и мелен црвен пипер. По желба, додадете ситно сечкан магдонос.

Земете листови од кисела зелка (или бланширана свежа зелка) и во секој ставете по една лажица од филот. Завиткајте во форма на сарма.

Наредете ги сармите во тенџере. Додадете ловоров лист и налејте топла вода колку да се покријат.

Варете ги на тивок оган околу 45 минути до 1 час. По желба, можете да ги префрлите во рерна на 180°C и да ги запечете уште 15-20 минути за дополнителен вкус.

Совет: Посните сарми се уште повкусни наредниот ден – идеални се за трпезата на Велики Петок или на велигденската вечер.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button