MAMAРецепти

Посна мусака со посен бешамел – монах ги открива тајните за сочен рецепт, успева од прва!

На монашката верзија на ова класично јадење, иако без месо и млечни производи, не недостасува  богатство на вкусови.

Advertisement

Оваа мусака носи приказна за трпеза исполнета со смирение, воздржување и благослов на постот.

На монашката верзија на ова класично јадење, иако без месо и млечни производи, не недостасува  богатство на вкусови.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Напротив, преку едноставни, но внимателно одбрани состојки, ја отсликува суштината на православната кујна – скромност која крие раскош, откажување што носи исполнетост.

Додека ги редите слоевите модар патлиџан, компир и тиквички, додека крчкате мирисен доматен сос и подготвувате посен „бешамел“, ќе почувствувате како складноста и хармонијата се вплетуваат во секоја пора на ова јадење – како молитва што тивко се издигнува од светогорските височини.

Уживајте во секој залак како потсетник дека вистинската сила не лежи во изобилството, туку во верата, трпението и љубовта.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Состојки:

2 модри патлиџана

2 компира

2 тиквички

1 голем кромид, ситно сечкан

2 чешниња лук, ситно сечкани

500 г изрендан домат

½ шолја маслиново масло

1 лажичка шеќер

1 лажичка цимет

Сол, бибер

½ шолја ситно сечкан магдонос

принтскрин јутјуб

За посен „бешамел“:

½ шолја маслиново масло

5 лажици брашно

2 ½ шолји вода или растително млеко

Сол, бибер

Малку морско оревче

Подготовка:

Исечете ги модриот патлиџан, тиквичките и компирите на кругови. Испечете го модриот патлиџан во рерна или кратко пропржете го на малку масло. Компирите и тиквичките исто така малку пропржете ги или испечете ги.

принтскрин јутјуб

Направете доматен сос. На малку маслиново масло пропржете го кромидот и лукот. Додадете го изренданиот домат, шеќерот, циметот, солта, биберот и магдоносот. Гответе на тивок оган 15–20 минути додека сосот згусне.

Подгответе го посниот „бешамел“. Во тенџере загрејте го маслиновото масло, додадете брашно и мешајте додека добие светла боја. Постепено додавајте вода или растително млеко, постојано мешајќи, додека смесата се згусне. Додадете сол, бибер и морско оревче.

принтскрин јутјуб

Наредете ја мусаката. Во плех наредете ред компир, потоа тиквички, модар патлиџан, па прелијте со доматниот сос. На крај, прелијте со посниот „бешамел“.

Ставете ја мусаката во претходно загреана рерна на 180°C и печете 40–45 минути, додека површината зарумени.

принтскрин јутјуб

Оставете ја мусаката да се излади неколку минути пред сервирање и уживајте во овој благороден, посен специјалитет исполнет со љубов и топлина од Света Гора.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button