
Со само неколку основни состојки што сигурно веќе ги имате во кујната, можете да подготвите топол, хранлив и освежувачки оброк.
Оваа чорба е идеална за студените денови, за брза вечера или кога ви треба нешто лесно, а сепак да е здраво и да ве засити.

Потребни состојки:
½ главица лук
1 лажица брашно
3 лажици гриз
20 мл масло
1,5 – 2 литри вода
1 лажица сув зачин
Мелен бибер (по вкус)
Сечкан магдонос
Препечен леб или крутони
Начин на подготовка:

На загреано масло пропржете го брашното, додајте ситно сечкан лук и пржете на тивок оган додека се добие кремаста боја.
Додајте вода (1,5 – 2 литри) и оставете да врие околу две минути.
Во посебен сад, разматете го гризот со малку вода, па полека додајте го во чорбата, мешајќи постојано. Додајте сув зачин, бибер и на крај ситно сечкан магдонос.
Она што ја прави оваа чорба посебна е нејзината едноставна подготовка и комбинацијата на лук, гриз и зачини, кои ѝ даваат богат вкус и свиленкаста текстура.
А најдобриот дел? Чини речиси ништо!