
Тие се придржуваат до принципот на сезонска и свежа храна, па затоа во зима консумираат месо, риба, супи и топли напитоци, додека во лето преферираат морска храна, ладни супи и салати.
Јапонките долго време се познати како едни од најубавите и најелегантни жени во светот. На 30 години изгледаат како да имаат 18, а на 40 како да имаат 25. Главната причина за нивниот исклучителен изглед и долговечност лежи во нивната исхрана.
Богата исхрана
Многу луѓе мислат дека Јапонките јадат само суши, но нивното мени е многу поразновидно. Покрај рибата, нивната исхрана вклучува морска храна, треви/алги, зеленчук, соја, ориз, овошје и зелен чај.
Висококалорична храна и брза храна ретко се гледаат во нивната исхрана. Тие се придржуваат до принципот на сезонска и свежа храна, па затоа во зима консумираат месо, риба, супи и топли напитоци, додека во лето преферираат морска храна, ладни супи и салати.
Здрав начин на подготовка на храна
Во Јапонија храната обично се подготвува на здрав начин – со варење, печење на скара, на пареа и со динстање со минимална количина на масло.
Зеленчукот често се сече на тенки листови за да се минимизира термичката обработка и да се зачуваат хранливите материи.
Бојата и вкусот на храната им се исклучително важни, па затоа внимателно ги избираат манирниците како и зачините, и се трудат да не претеруваат со количини кои би можеле да им го оптоварат стомакот.
Бавен ритам на исхрана
За Јапонките, конзумирањето храна е вистински ритуал.
Јадат полека, во мали залаци и помали порции. Јадењата ретко се украсуваат бидејќи акцентот е ставен на природниот изглед на храната, а комбинирањето на неколку различни јадења во една чинија се смета за недостаток на вкус.
Оризот како главна состојка
Оризот во мала количина е клучна состојка во речиси секој јапонски оброк, обично подготвен со малку сол и путер. Но лебот сосема е исклучен.
Разновиден појадок
Појадокот во Јапонија нужно вклучува разновидна храна и неколку мали порции. Обично се состои од риба, ориз, омлет, мисо супа, соја и зеленчук, придружени со зелен чај.
Избегнуваат слатки
Јапонките ретко јадат десерти, а кога јадат, тоа се обично мали порции слатки со ниско ниво на шеќер, како сладолед од ориз. Тие не прават колачи и торти, кои се вистински калориски бомби, а токму избегнувањето на слатки придонесува за рамен стомак.