MAMAРецепти

Вака се прави свинско месо на селски начин – сочно и меко, лесно за подготовка

Вкус кој не се заборава. 

Advertisement

За да го подготвите рецептот потребно ви е:

8-10 шницли свинско каре,

Advertisement

2 главици кромид,

сол по желба,

брашно, оригано,

Advertisement

црн пипер,

сончогледово и маслиново масло,

бело вино,

рузмарин,

лук.

Подготовка:

Загрејте го сончогледовото масло во голема тава. Додадете едно неизлупено чешне лук и гранче рузмарин.

Зачинете го свинското каре со сол и со бибер.

Потоа, се валкаат во брашно и се пржат на врело масло додека добијат убава златна боја. Извадете го месото на кујнска хартија.

Исечете го кромидот на полумесечини и изгмечете го со прстофат сол. Истурете чаша маслиново масло во друга тава.

На дното ставете го исечканиот кромид, одозгора месото и завршете со преостанатиот кромид. Истурете 2-3 лажици бело вино и исто толку топла вода. Посипете со прстофат оригано, по желба.

Покријте го тенџерето и динстајте го месото околу 15 минути на тивок оган.

Свинското каре послужете го топло со салата по ваш избор.

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button