Рецепти

Превкусна мусака по старински рецеп – Зорка открива како да ја подготвите, ммм…

Зорка Јанчева е толку популарна на социјалните мрежи со тоа што речиси секојдневно го готви и објавува, што многумина ја советуваат да издаде книга-готвач.

Реклама
Реклама

Домаќинката Зорка Јанчева е неуморна кога готвењето е во прашање. Овојпат ни носи рецепт за неодолива мусака по традиционален рецепт.

фото-приватна архива

1,500 гр мелено мешано месо

3 главици кромид

Маркетинг

1 црвена пиперка

1 црвен патлиџан

Маркетинг

1 морков

4 чешниња лук

1 500 гр компири

за превив – 500 мл млеко и 3 до 4 јајца

Подготовка

Исечкајте ги, издробете ги и испржете ги намирниците, а потоа додадете го меленото месо. Заедно се пржат, зачинете ги со зачини по желба, но додадете и куркума за неодолив вкус.

фото-приватна архива
фото-приватна архива

Компирот се лупи, се сечка на тенки кругови и се реди во тавата за печење. Прво се реди компир, па смесата со месото, па повторно компир, па смеса со месо и се завршува со редење компир.

Се додава малку вода и потоа се става на печење во рерна, да се крчка.

Се матат јајцата се додава во нив млекото и убаво се мешаат. Се зачинува со сол, бибер и оригано. Смесата од јајца и млеко се претура врз мусаката. Потоа, пак се враќа во рерна да се крчка.

Кога водата од тавата ќе изврие, се додава рендан кашкавал. Повторно се враќа во рерна само кашкавалот да се растопи.

фото-приватна архива
фото-приватна архива

Добар апетит!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button