Рецепти

Рецепт за пилав каков што правеле домаќинките во Југославија – ручек кој не се одбива

Секој рецепт кој ќе го земеме од нашите мајки или баби нема споредба со ниеден специјалитет.

Реклама
Реклама

Овој ручек честопати се наоѓал на трпезата која ја подготвувале нашите баби, а бил пренесен и на нашите мајки.

Потребно ви е:

2 батака

Маркетинг

2 карабатака

4 големи моркови

Маркетинг

1 помала главица кромид

1 ловоров лист

250 грама ори

сол, бибер, суви зачини

масло за јадење

ФОТО: Freepik

Подготовка:

1. Сварете супа од пилешкото, морковите, пржениот кромид и ловоров лист.

Додека се готви, додадете малку бибер.

2. Оризот кратко пропржете го на малку масло, па полека додадете го во водата од супата и повремено промешувајте.

3. Кога оризот ќе омекне, а супата е речиси готова, исчистете го месото од кожата и коските, а морковите исечкајте ги на долги парчиња.

ФОТО: Freepik

Во оризот додадете ги пилешкото и морковите, зачинете по вкус.

4. На тава премачкана со масло истурете ги оризот, месото и морковите.

Израмнете ја смесата и печете во загреана рерна 15-20 минути.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button