Рецепти

Турски палачинки или ѓозлеме, меки како душа – рецепт кој досега го немате пробано

Нема некој што може да остане рамнодушен на турските палачинки или народски наречени ѓозлеме.

Реклама
Реклама

Рецептот е многу лесен и совршен доколку сакате да подготвите појадок без да потрошите многу време.

Потребно ви е:

250 грама брашно, 150 милилитри вода, една лажичка сув квасец, половина лажичка сол, 2 лажици масло, 2 лажици јогурт, 150 грама сирење

Маркетинг
ФОТО: Принтскрин / You Tube

Подготовка:

Загрејте ја водата да биде млака, додадете сув квасец, брашно и сол и замесете меко тесто.

Покријте го со памучна крпа или проѕирна фолија и оставете го да отстои половина час или додека не се удвои количината на тестото.

Маркетинг

ФОТО: Принтскрин / You Tube

Формирајте мали топчиња од тестото и потоа месете ги со сукало.

ФОТО: Принтскрин / You Tube

На половина од секој дел од тестото ставете крупно изрендано сирење, а потоа преклопете го со другиот дел од тестото, притиснете го со прстите на страна и оставете го да отстои десетина минути.

ФОТО: Принтскрин / You Tube

Тавата премачкајте ја со масло, добро загрејте, па спуштете го ѓозлемето и пржете го од двете страни доека не добие златно кафеава боја.

ФОТО: Принтскрин / You Tube

ФОТО: Принтскрин / You Tube

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button