8 работи што треба да ги знаете пред да консумирате јаболков оцет: Тоа може да има негативно влијание врз здравјето!
Јаболковиот оцет е еден додаток во храната со здравствени придобивки од 10,000 години, а самиот Хипократ го пропишува како медицински еликсир.
Содржи важни минерали за раст, обновување и одржување на организмот: калиум, натриум, магнезиум, калциум, фосфор, железо, флуор, како и витамини Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета-каротин, биофлавоноиди, пектин.
Помага при намалување на крвниот притисок и е ефикасен во борбата против артритисот, алергиите и хроничната малаксаност, а се користи и за детоксикација на организмот.
Сепак, поради неговите моќни својства, треба да се консумира со претпазливост.
Пред да вклучите оцет од јаболков оцет во вашето мени, консултирајте се со вашиот лекар и слушајте ги следниве совети.Бидете сигурни да купите квалитетен оцет.На полиците на продавниците има неколку видови јаболков оцет, но не сите сорти се направени на ист начин.
За да го извлечете најдоброто од тоа, изберете органски суров оцет, кој е протеински ланец (кој содржи ензими и сурови бактерии) што ќе му даде оцет, кој содржи целулоза и оцетна киселина, матно појавување.Јаболков оцет работи чуда за телото: Но, користењето на овој начин може да биде опасно за здравјето!Пазете се од големи количини на киселина
Јаболков оцет може да биде доста кисел, што може да го оштети хранопроводот и емајлот на забите. Дијабетичарите треба да бидат подготвени.Иако јаболков оцет го намалува нивото на шеќер во крвта, дијабетичарите треба да посветат особено внимание на правилното консумирање на оваа храна. Премногу јаболков оцет може да ги влоши симптомите на оваа болест.
Затоа, експертите советуваат да се консултирате со вашиот лекар пред да консумирате.