Пристигна сезоната на кисела репка – обично ги јадеме овие евтини и здрави зеленчуци на секаков начин.
Но, кога ќе ги прочитате сите придобивки што му ги прави на телото, можеби ќе сакате да го јадете почесто. На пример, цвекло како супа или здрав сок, и можете да го ставите во буквално секоја салата.
Цвекло содржи корисни хранливи состојки како Б витамини, железо, магнезиум и калиум, но исто така и некои што може да се најдат во неколку други намирници. Кои вредни хранливи цвекло од исхраната обезбедуваат и како тоа влијае на нашето тело?
Го намалува крвниот притисок Цвекло е богато со нитрати кои се претвораат во азотен оксид во организмот што ги релаксира и разредува крвните садови, а оваа подобрена циркулација го намалува притисокот. Според една студија, само чаша сок од репка успешно го намалува крвниот притисок дневно.
Го намалува ризикот од срцеви заболувања Цвекло содржи многу бета-алкалини и фолити од групата Б-витамин, што пак го намалува холестеролот во крвта. Поради ова, се спречуваат болести на срцето и крвните садови.
Ја подобрува издржливоста .Професионалните спортисти се колнат за моќта на овој скромен корен. Зошто? Нитратите што ги содржи се фантастични засилувачи на јачината и му даваат на телото поголема издржливост. Студиите со спортисти ги потврдуваат овие позитивни ефекти.
Потребно е да јадете само 3 до 5 клубени цвекло на ден (или да го испиете како сок, супа) пред спортот за да го добиете резултатот. Инаку, нивото на нитрат во организмот е највисоко од 2 до 3 часа по консумирање на цвекло.
Ја подобрува функцијата на мозокот .Азотниот оксид, како што рековме, ги релаксира и разредува крвните садови, а способноста на телото да ги произведува самите се намалува. Компаративно намалена размена на состојки и нервна активност во мозокот. Па, тоа цвекло доаѓа како гориво.
Една студија од 2010 година открила дека луѓето кои биле на диета богата со нитрати два дена биле пофокусирани, организирани и поточни во своите задачи од оние кои консумирале малку нитрат.
Ја стимулира функцијата на црниот дроб .Јадењето цвекло секој ден помага да се спречи акумулацијата на маснотиите во црниот дроб. И тоа е заслуга на бетаин, кој освен во циклусот може да се најде само во спанаќ и квиноа. Црниот дроб дури може да стане помал благодарение на внесот на бетаин.
Помага при хронично заболување .Цвекло е богата со бетаин, еден вид антиоксиданс за кој научниците велат дека успешно се бори против слободните радикали, спречувајќи воспаление во организмот и хронични заболувања. Овој талентиран зеленчук е добар борец против дебелината, па дури и карциномот.
Добро е за варење .За да го подобрите варењето на храната, треба да јадете храна богата со растителни влакна – како цвекло. Чаша сок од репка го намалува ризикот од запек, хемороиди и дивертикулитис, а бетаинот исто така помага при варењето на храната во желудникот.