Доаѓа во најразлични колачи и закуски.
Речиси нема производи што ќе ги најдете на полиците на продавниците без да содржат маргарин.Дури и оние што сакаат да го избегнат, честопати го консумираат преку производите што ги содржат. И, маргаринот дефинитивно треба да се избегнува, бидејќи бројни студии покажуваат дека е штетно за здравјето на луѓето.
Маргарин почна да се користи повеќе во раниот дваесетти век како ефтина замена за путерот. Полека, но сигурно го замени путерот, природна и здрава храна.
Процесот на правење маргарин има неколку фази, едноставно да се каже – штетните состојки се користат во еднакво штетни хемиски процеси. Маргаринските растителни масти се добиваат од соја, палма, пченка, семе од репка, семе од памук и со процесот на хидрогенизација се претвораат во маргарин.
Постојат многу нуспроизводи од вакви хемиски процеси. Во процесот на хидрогенизација, процесот на промена на маслото во цврста форма, се произведуваат трансмоми кои се покажаа како исклучително штетни за здравјето.
Бројни студии покажале дека транс масните киселини имаат лош ефект врз холестеролот, односно го зголемуваат нивото на лош (ЛДЛ) холестерол, додека го намалуваат нивото на добар (ХДЛ) холестерол. Таков лош однос на добар и лош холестерол е начинот на кардиоваскуларни заболувања.
Транс масните киселини исто така го зголемуваат ризикот од рак, дијабетес, отпорност на инсулин и ги инхибираат нормалните метаболички процеси во организмот. Значи, трансмастарите се дефинитивно нешто што треба да се избегне. Но, тие не се единствените лоши во маргарин.
Исто така, содржи остатоци од опасни хемикалии како што се метанол, PHA полиароматски јаглеводороди, ацетон, фосфорна киселина, никел метал, каустична сода … Сите овие хемикалии имаат лош ефект врз процесите во организмот.
Покрај тоа, маргаринот е составен од растителни масла богати со омега-6, што значи дека внесот на омега-6 е значително зголемен во споредба со омега-3. Оваа нерамнотежа може да предизвика воспалителни процеси во организмот што доведува до многу хронични заболувања.