Вкусни меки коцки кои се топат во уста.
Состојки:
Бисквит:
јајца 3
шеќер 100 гр
тие се нотка
масло 120 мл
млеко 100 мл
ванилин шеќер 1
прашок за печење 1/2 кеса (6 g)
меко пченично брашно 250 g
Прелив:
бело чоколадо 150 гр
млеко 200 мл
путер 200 гр
шеќер 120 гр
За валкање:
кокосово брашно од 100 до 150 гр
Премачкување:
Мармалад од шипка, слива или по ваш вкус.
Подготовока:
За бисквит, ги матиме белките со малку сол и правите цврст бел шлаг.
Жолчките изматете ги со ванилин шеќер додека не добиете бледо жолта боја, додадете масло и млеко и пополека измешајте. Потоа додадете го брашното помешано со прашок за пециво и промешајте. На крајот со лажица убаво измешајте ги белките и додадете ги во другата веќе изматена смеса.
Земете тавче со димензија 32 × 22 см, покријте со хартија за печење и истурете ја мешавината што погуста, така е подобра. Загрејте ја релната на 180 степени и печете 20 до 25 минути.
По 20 минути печење, проверете со чепкалка за заби колку бисквитот е испечен. Ако на чепкалката не останува слој од бисквитот тоа значи дека е готово извадете го од релна и оставете го да се излади.
Во подлабоко, помал сад растворете чоколадо, млеко, путер и шеќер да се добие мазна смеса.
Изладениот пандишпан се сече на коцки со големина од 4 × 4 cm, секоја коцка оделно ја ставате во растопеното чоколадо потоа ги делите на половина и ги премачкувате со мармалад. На крајот ги валакте во кокос
Чувајте ги во фрижидер во затворена кутија.