MAMAРецепти

Дали остатоците од храната ги пакувате во алуминиумска фолија? Експертите велат дека правите голема грешка

Реклама
Реклама

Сигурно често имате вишок храна од оброците. Повеќето луѓе ги оставаат во чинија, завиткани со алуминиумска фолија и ги ставаат во фрижидер.

На крајот, ова е наједноставниот и најбрз начин за пакување храна. Сепак, овој начин на пакување носи со себе ризици за здравјето.

Слично на тоа како на човекот му е потребен воздух за дишење, бактериите имаат потреба од кислород за раст и репродукција.

Маркетинг

Само два часа на собна температура се појавуваат бактериите како што се стафилококус и Bacillus cereus, кои предизвикуваат труење со храна, драстично да се зголемат.

Употребата на алуминиумска фолија за покривање на храната е многу ризична – бидејќи не ја заштитува храната целосно од воздух. И затоплување на храната не помага, бидејќи бактериите како што е стафилококус се многу отпорни на топлина.

Маркетинг

Совети за храна

Месото и млечните производи се особено погодни за брза бактериска репродукција. Затоа е важно храната да остане што е можно побрзо спакувана во кутии за храна без воздух.

Ако имате многу храна, можете да ги ставите во пластични кутии со капаци да да ги ствите  половина во фрижидерот и половина во замрзнувачот.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button